Monday, January 17, 2011

PENGENALAN

Tahukah anda , pokok kelapa yang mempunyai batang kuat dan mampu tumbuh tegak berdiri setinggi 100 kaki tanpa ranting yang hanya bergantung kepada akar rerambut untuk menahan beban yang berat dan tiupan angin kencang, sebenarnya mempunyai khasiat semulajadi yang tersembunyi , segagah pohonnya yang tahan lasak. Kebanyakan pokok kelapa hidup secara " Nactural Farming " tanpa menggunakan baja kimia, masih mampu mengeluarkan buah yang banyak. Pokok ini juga terkenal dengan jolokkan makin tua makin menjadi ,seperti kata pepatah "makin tua makin pekat dan banyak santannya''.


Definasi Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara bermaksud, minyak yang dikeluarkan dari buah kelapa cukup matang melalui proses khas dengan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat didalam buah kelapa tersebut.


Bagaimana minyak kelapa Dara diproses?

Minyak Kelapa Dara BIO-ASLI dihasilkan secara organik melalui proses pementasi semulajadi dengan tidak menggunakan haba bagi memastikan struktur lemak / patty asid yang kaya dengan "lauric Oil " tidak rosak seperti standard yang ditetapkan.



Apakah proses pembuatan VCO Bio-Asli terjamin kualitinya ?

Bagi menjamin kualiti struktur MCF dan antioksiden dalam VCO tidak berubah serta hilang syarikat kami menggunakan teknik khas hasil dari pengabungan , pengubahsuaian dan idea ciptaan kami sendiri dalam proses penghasilan VCO. Oleh itu proses penghasilan VCO Bio-Asli tidak menggunkan enzim ( merosakan ikatan lipoprotein), pemanasan berperingkat (menghilangkan antioksiden) dan pemangkin asid (menguraikan ikatan MCF). Manakala proses pegasingan air dalam minyak tidak menggunakan mesin pemanasan berperingkat yang mana proses ini akan menghilangkan antioksiden. Bio-Asli dihasilkan dengan teknik 100% permentasi ( tiada pemanasan, tiada pemangkin kimia dan tiada enzim pemangkin). Manakala proses pengasingan air mengunakan teknik graviti & hidrodinamik dirawat sehingga 0.1 maikron yang dijamin bebas dari segala kotoran.

Carta Proses Pembuatan Minyak Kelapa Dara.









Setiap hari minum Minyak Kelapa Dara @ habatus Sauda @ Madu-Apa yang akan anda dapat ?
 
Melegakan pernafasan – mencairkan kahak dan membersihkan laluan  pernafasan dan kerongkong
Melawaskan pembuangan air besar dan kecil – menyelesaikan masalah sembelit dan kencing tidak lawas serta membuang toksn melalui najis.
Meningkatkan kadar metabolisma pada seluruh sel tubuh – Minyak kelapa dara akan diserap terus sebagai komponen tenaga dalam badan – badan anda akan terasa lebih bertenaga
Di dalam usus kecil dan besar  ia memusnah organisma perosak, seperti virus, bakteria, kulat dan protozoa (cacing). Dengan nya penghadaman mencapai tahap maksimum.
Mengurangkan  keadaan mudah lapar – bila penghadaman mencapai tahap maksima tubuh mendapat lebih khasiat dan tenaga.
Oleh itu berat badan terkawal – tidak perlu makan banyak dan kerap
Mengurangkan kandungan lemak badan – berat badan turun mengikut kesesuaian tubuh badan sesaorang.
Tidak mudah mendapat jangkitan penyakit – dengan bertambah kuatnya sistem kekebalan tubuh.
Mengurangkan kelekitan platelet darah – kelekitan platelet adalah faktor penyumbang kepada pembentukan plak pada saluran darah.
Mengurangkan risiko serangan sakit jantung dan darah tinggi – mengelakkan terbentuknya plak pada saluran darah terutama saluran yang berhubungan dengan jantung.
Mempercepat pengantian sel-sel mati dengan yang baru – mengembalikan keanjalan, kelembutan dan kehalusan kulit.




 KESAN JANGKA PANJANG PENGAMBILAN MINYAK KELAPA DARA PADA TUBUH.


















Sebagai sumber makanan, sumber tenaga dan sumber kesihatan
 
MINYAK KELAPA DARA     
Ø       Tidak membebankan organ pankrease
Ø       Lemak tepu rantai sederhana pendek. (MCFA – mudah dihadham)
Ø       Sudah mula dihadhamkan dengan hanya enzim saliva dan diperut (sangat baik untuk mereka yang ada gangguan pencernaan, masalah metabolik, bayi pramatang yang sistem tubuhnya kurang berkembang.
Ø       Dihantar terus ke hati untuk menghasilkan tenaga maksima
Ø       Menghasilkan tenaga segera dengan cepat. Ia boleh melalui sel membran mitochondria tanpa perlu bantuan enzim.
Ø       Sel jadi cekap dan efisien
Ø       Bertindak menghalang pembentukan radikal bebas
Ø      Diproses secara organik. Tidak terhasil trans fatty asid beracun yang merosakkan sistem tubuh
 Ø      Tiada kolesterol
Ø       Mengandungi antara 45 – 55 % lauric asid
Ø       Bersifat antivirus, antibakteria, antifungus, anti protozoa.
Ø       Pada kulit, bertindak sebagai perisai tambahan terhadap bahaya sinaran ultra violet (UV)(keremajaan kulit lebih lama) dan penghalang infeksi kuman (mengelakkan jangkitan penyakit kulit) disamping mempercepat pembentukan sel baru(keanjalan dan kelembutan kulit lebih ketara.
Ø       Bertindak sebagai anti kanser dan anti histamine (mengelakkan alahan)
Ø       Meningkatkan metabolisma. (Sel punya lebih tenaga, menjadikan ia lebih cekap dan efisien)
Ø       Meningkatkan daya tahan (endurance)
Ø       Memperbaiki pencernaan. (tidak akan cepat lapar, tidak perlu makan banyak dan berat badan terkawal secara semula jadi.
Ø       Mempermudah pencernaan mineral dan vitamin (baik untuk warga tua.
 
MINYAK SAYURAN
 Ø       Sangat membebankan pankrease
Ø       Lemak tak tepu rantai panjang.  (LCFA – hanya sebahagian dapat di hadham)
Ø       Hanya boleh dihadhamkan dihempedu. Perlukan enzim pankreatik dan berbagai enzim untuk memecahkannya kepada unit-unit kecil.
Ø       Sebagian tidak dapat dihadham, lalu di simpan di dalam tisu tubuh sebagai lemak
Ø       Lambat menghasikan tenaga. Ia memerlukan enzim khusus untuk menariknya melalui sel membranmitochondria
Ø       Sel tidak cekap dan efisien
Ø       Mudah terbentuk radikal bebas
Ø      dihasilkan melalui proses penyahbau, pelunturan, proses   penghidrogenan sehingga menghasilkan trans fatty asid yang beracun            
Ø       mengandungi sejumlah kolesterol
Ø       hampir tiada asid bermanafaat



No comments:

Post a Comment